Zelenina a hubnutí – která je nejlepší?

Každý z nás jistě ví, že zelenina bezesporu patří ke zdravému životnímu stylu či redukční dietě. Tento článek je speciálně soustředěn, již na zmíněnou zeleninu.  Zaměříme se na nevhodnější druhy zeleniny až po její nejnevhodnější druhy, na kterých si při svém hubnutí můžete pochutnat. Pojďme tedy společně po stopách zeleniny, ať víme, kde je zakopaná pravda.

Zelené lusky, hrášek

Organismus potřebuje pro zdravý chod potraviny, které obsahují velké množství vlákniny. Jednou z takových potravin je právě hrášek (zelené lusky). Ten by měl být hojně zahrnut v našem jídelníčku. Lze ho připravit na různé způsoby – do polévky, vařený, dušený v páře. Může sloužit i jako samostatná příloha k masu. Nemějte obavy – po hrášku ani po luscích nenaberete ani deko.

Čočka, červená čočka

Jednou z dalších luštěnin, která je bohatá na vlákninu, je čočka. I ta by měla být součástí vašeho každodenního stravování.  Pokud máte po požití čočky pocit nadmutí, kupte si jiný druh – červená čočka.  Z čočky můžeme připravit saláty, polévky či samostatnou přílohu. Pamatujte, že pokud držíte dietu, neměli byste si k čočce dopřávat smaženou cibuli. Což my Češi děláme s oblibou.

Fazole

Fazolí nalezneme několik druhů. Nejznámějším druhem jsou nejspíš fazole bílé, ale určitě jste se setkali například i s červenými fazolemi. Mají schopnost při pravidelné konzumaci pročistit tělo a slouží jako prevence proti hemeroidům.  Fazole obsahují přibližně 30% bílkovin a minerálů (magnesium, jód, kalcium…). Nezáleží na druhu fazole. Funkci plní všechny stejnou.

Avokádo

Avokádo je nejvíce opěvováno především dietology a výživovými poradci. Chvála je oprávněná. Obsahuje velké množství minerálů, vitaminů a vlákniny. Je také nositelem důležitých esenciálních mastných kyselin. Avokádo potlačuje naši chuť na sladké a efektivně pomáhá spalovat v těle tuky. Jedná se tedy opravdu o velice výživnou potravinu.

Špenát

Špenát řadíme do kategorie listové zeleniny. V jeho složení nalezneme četné zastoupení vitamínů, minerálních prvků a zanedbatelné množství kalorií. Je zde ovšem řeč o špenátu v jeho syrovém stavu, tedy nemražený. Mražený špenát má totiž pramálo společného s čerstvým listem špenátu. Pokud ho navíc připravujete známým způsobem s mlékem, vajíčkem a cibulkou na oleji tak o tom není vůbec žádných pochyb. Na druhou stranu i z mraženého špenátového protlaku lze vykouzlit pro tělo dietnější a zdravější dobrotu. Špenát by měl tedy být součástí každodenního stravování.

Brukve všeho druhu

Pod pojmem brukvovitá zelenina se nám všem jistě vybaví růžičková kapusta, kedlubna, ředkvička či brokolice. Tento druh zeleniny by měl patřit k základním kamenům redukční diety a zdravého jídelníčku.

Brokolice

Brokolice se těší veliké oblibě hlavně ve Španělsku, Itálii nebo Francii.  Zelenina je v těchto zemích hojně konzumována. Naopak mnoho Čechů si k zelenině stále nenašla cestu. Pro některé je prý až příliš zdravá. Takoví jedinci škodí pouze sami sobě. Brokolici můžeme upravovat hned několika způsoby. Jedním z nich je např. dušená (vařená) brokolice ve vodě se špetkou soli. Pro zvýraznění chuti lze na vrchu nechat rozpustit kousek másla. Takto připravený pokrm zcela nahradí váš běžný chod. Pokud se vám to zdá bez fantazie, zkuste brokolici zapéct se sýrem či smetanou. Jelikož se jedná o potraviny s vysokým obsahem tuku, je potřeba pohlídat si jejich množství. Máte – li raději saláty, pak můžete připravit míchaný brokolicový salát s rajčaty, kukuřicí a s česnekovým nádechem. Tuto kombinaci jistě využijete i při výrobě vegetariánské pizzy.

Růžičková kapusta

Pokud chcete opravdu shodit nějaké to kilo, měli byste přijít na chuť právě růžičkové kapustě. Většině lidi ji zrovna v oblibě moc nemá, ale taková kapusta dodá mnoho prospěšných  živin vašem tělu. Uvařte si třeba zeleninovou polévku a přidejte hrst růžiček kapusty. Uvidíte, jak si pochutnáte a hned se budete cítit o pár let mladší!

Chřest

Chřest se řadí mezi vybrané pochoutky luxusních restaurací. Jeho příprava je však velice jednoduchá. Lze ho jakkoliv tepelně upravovat (dusit, zapékat, vařit) na mnoho variant – se sýrem, šunkou (dietní), špetkou koření nebo s kouskem másla. Je to pokrm k nezaplacení. Obsahuje především vitamín A a C, dále kyselinu listovou, vlákninu a beta-karoten. Ať ho upravíte jakkoliv, vždy budete vypadat skvěle!

Pozor na česnek

Česnek by měl v kuchyni sloužit pouze jako dochucovadlo. Vykazuje nejvyšší kalorickou hodnotu z veškeré zeleniny (6x více než nízkoenergetickému hlávkovému salátu/ředkvičkám).

Brambory s mírou

Brambory se pyšní vysokou výživovou hodnotou. Nesmíme však opomenout ani jejich hodnotu energetickou.  Vaříme – li si brambory běžným způsobem jakožto „zdravou“ přílohu, je vhodné tuto přílohu prostřídat pouze zeleninovým salátem či podušenou zeleninou!

Tak končí naše putování po stopách zeleniny (vhodné, nevhodné) pro ty, kteří se rozhodli začít s redukční dietou. Dobrou chuť, přátelé!

V kategorii: Krása, Zdraví Tags: ,

Mohlo by Vás zajímat:

Objevte cvičení pilates Objevte cvičení pilates
Guarana a vliv na hubnutí Guarana a vliv na hubnutí
Hubnutí s Pu-erh čajem Hubnutí s Pu-erh čajem
Jak na zrychlení metabolismu Jak na zrychlení metabolismu

Přidat komentář

Odeslat komentář

© ExtraŽivot.cz. Všechna práva vyhrazena. Šíření jakéhokoliv obsahu bez povolení je zakázáno. XHTML / CSS Valid.
Design Theme Junkie.