Vápník je prvek, který naše tělo potřebuje, stejně, jako i jiné látky. Jenže vápník, ještě spolu s vitamínem C, patří mezi nejrozšířenější látky, o kterých se mluví mezi širokou veřejností. Nelze si to ale vysvětlit tak, že vápník potřebujeme nejvíce. To by byla mýlka, protože nelze jednoznačně určit, která látka je ta nejdůležitější. Člověk je prostě potřebuje všechny v určitém množství. Vápník je ale velmi důležitá látka pro tvorbu a rozvoj kostí. Proto převážně u dětí se nesmí množství vápníku v těle zanedbat.
Vápník je znám také pod názvem kalcium a patří mezi stavební prvky pro lidské kosti, ale také zuby, svaly a nervy, což mnoho lidí neví. Většinou je znám pouze v souvislosti s kostmi. Kromě toho kontroluje i pravidelnou činnost srdce. Další jeho výhodou je to, že napomáhá při tvorbě enzymů a některých hormonů. Díky vápníku se lépe hojí rány. Je to dáno tím, že je zodpovědný za přenos mezi nervovými buňkami.
Vápník je velmi důležitá látka, bez něj tělo dlouhodobě nemůže fungovat. Člověk by měl dbát na pravidelném příjmu vápníku v dostatečném množství. Nedostatek vápníku se projeví propuknutí m nemoci jako je osteoporóza a paradontóza nebo třeba křehkost kostí. Kromě těchto nemocí spojených s kostmi a zuby, může jeho nedostatek způsobit i roztroušenou sklerózu, což je velmi závažné, až smrtelné onemocnění.
Kde teda vzít dostatek vápníku? Většina lidí ví, že velké množství vápníku je obsaženo v mléce a mléčných výrobcích, jako je tvaroh, jogurty, sýry, ale i smetana. Alespoň některá z těchto potravin by měla být součástí každodenního jídelníčku člověka. Jen je nutné dávat pozor na některé druhy sýrů. Jsou to především tavené sýry, které jsou velmi slané a obsahují tavící soli. Ty je teda dobré omezit na minimum. Ani s vápníkem není dobré to přehánět. Odborníci doporučují, že by se neměly v jídelníčku objevit více než dvakrát za den. Větší přísun by totiž znamenal zátěž na trávicí soustavu. Je teda dobré najít i jiné zdroje vápníku.
Jsou to jiné potraviny, které mají také větší množství vápníku. Můžeme mezi ně zařadit například tofu nebo výrobky ze sóje, případně sója samotná. Sója se dá připravit na spoustu způsobů, stačí si jen najít ten svůj oblíbený recept. Sója nebo tofu jsou výborné pro lidi, kteří mají alergii na mléko nebo mléčné výrobky. Chcete-li si ale pochutnat, a zároveň doplnit si vápník, dejte si balíček mandlí nebo jádra nejrůznějších druhů.
Pro milovníky zeleniny je zde možnost konzumace špenátu, zelí, brokolice, celeru, zelených fazolek, okru, chřestu nebo kapusty. Ovoce je pak na vápník bohatý pomeranč, grep, citron, jablka, ale i banán, broskve nebo citron.
A tím náš výčet potravin obsahujících vápník nekončí. Najdeme ho také v hnědém cukru, semenech fenyklu, semenech sezamu, v bazalce, oreganu, hřebíčku, česneku, rozmarýnu, kopru, tymiánu, skořici a mnoha dalších kořeních. Kdybychom je měli všechny vyjmenovávat, tak tady jsme ještě dva dny. Myslím si, že každý si najde tu svou potravinu nebo přísadu, z které vápník získá,
Bohužel ani samotná konzumace dostatečného množství vápníku k úplnému zdraví nestačí. Můžete se vrátit do školních lavic a vzpomenout na hodiny přírodopisu, kdy paní učitelka učila, že k uložení vápníku do těla je zapotřebí ještě vitamín D. Ten tělo získává ze slunečního svitu, případně z mořských ryb, které jsou bohaté právě na tento vitamín. Jen si dávejte pozor. Měly by to být ryby skutečně mořské.
Vápník je teda obsažen ve spoustě potravin. Každý má možnost si nějakou tu svou oblíbenou potravinu vybrat a konzumovat ji. Pokud ale ani to nestačí, a přeci jen trpíte nedostatkem vápníku, čekají Vás velké trable. Nedostatek vápníku může mít za následek nervová onemocnění, jako je deprese nebo ztráta paměti, brnění rtů a jazyka. Dále člověk pociťuje bolest svalů, křeče obličejových svalů, šedý zákal, osteoporóza, křivice, zubní kazy nebo oslabení organismu.
Nakonec jen nutno podotknout, že do některých potravin je vápník uměle přidáván. Stačí si jen přečíst obal některých džusů, snídaňových cereálií. Zkuste nakouknout i do zdravé výživy, kde Vám bude nabídnuto rýžové nebo sójové mléko.