Vyznáte se v kávě?

Káva, milovaný nápoj, který každý den spojuje milióny lidí po celém světě, je mnohem víc než jen povzbudivá tekutina. Je to umění, které začíná pečlivým výběrem zrn a vrcholí pečlivou přípravou. Od jemného espressa po mléčné cappuccino, pojďme se společně podívat pod pokličku těm nejznámějším a nejžádanějším kávovým nápojům.

Espresso

Espresso je základem většiny ostatních kávových nápojů. Je připraveno tak, že je horká voda pod vysokým tlakem protlačena přes jemně mletou kávu. Typický objem espressa je 25-30 ml, voda by měla mít teplotu kolem 90-96 °C. Pravé espresso je intenzivní, bohaté, s vrstvou krémové pěny známé jako crema. Tento nápoj je základní složkou většiny kávových specialit.

Espresso lungo

„Lungo“ znamená v italštině „dlouhé“ a je to varianta espressa, kde je použito více vody, čímž se prodlužuje čas extrakce. Výsledkem je větší objem (cca 50-60 ml) a méně koncentrovaná, ale stále velmi bohatá chuť.

Espresso doppio

Espresso doppio je dvojitá dávka klasického espressa. Při jeho přípravě se používají dvě porce kávy a objem výsledného nápoje je zhruba 50-60 ml. Tento nápoj je ideální pro ty, kdo chtějí intenzivnější zážitek a více kofeinu.

Espresso macchiato

„Macchiato“ znamená „skvrnitý“ nebo „zabarvený“. Espresso macchiato je espresso s malým množstvím našlehaného mléka, které je umístěno na vrcholu nápoje. Tato kombinace dodává espressu jemnější chuť a krémovou texturu.

Ristretto

Ristretto je koncentrovanější verze espressa. Voda o teplotě kolem 90-96 °C je protlačena přes stejnou porci kávy, ale jen polovičním množstvím vody (cca 15-20 ml). Výsledkem je velmi intenzivní a aromatický nápoj.

Zdroj: Patricca

Americano

Americano vzniklo, když američtí vojáci během druhé světové války ředili italské espresso horkou vodou. Obvykle se jedná o espresso, ke kterému je přidána horká voda (asi 120-150 ml), což mu dodává podobnou sílu a chuť jako filtrovaná káva.

Caffé latte

Caffé latte je kombinace espressa a mléka. Typický poměr je jedna část espressa a dvě části našlehaného mléka, což dává jemnou chuť a bohatou texturu. Podává se ve velkých šálcích nebo sklenicích o objemu kolem 240 ml.

Cappuccino

Cappuccino se skládá z espressa, našlehaného mléka a pěny. Tradiční poměr je jedna třetina espressa, jedna třetina mléka a jedna třetina mléčné pěny. Výsledkem je krémový, plný nápoj o objemu kolem 150-180 ml.

Zdroj: Coffeespot

Flat white

Flat white pochází z Austrálie a je podobný cappuccinu, ale má více espressa a méně mléčné pěny. Obvykle je připraven z dvojitého espressa a mikropěny, která je hustší a hladší než běžná mléčná pěna. Tento nápoj má typický objem kolem 150-180 ml.

Chcete se dozvědět více zajímavých informací o kávových nápojích? Mrkněte na článek na blogu Coffeespot – Od ristretta až po flat white: Poznáte kávové nápoje na bázi espressa?

Luxusem provoněná zrnka od Coffeespot a stylové kávovary Patricca

Pro dokonalou přípravu kávy je klíčová ta nejlepší zrnková káva. Moravská pražírna Coffeespot nabízí luxusní kávu z celého světa, čerstvě upraženou a pečlivě vybranou pro různé chuťové profily. Ať už máte rádi výrazné espresso nebo jemné cappuccino, s jejich kávou zažijete nezapomenutelný šálek.

Stylové a inovativní kávovary Patricca jsou pak ideálním nástrojem pro přípravu skvělého espressa a všech jeho variant. Značka Patricca spojuje design a funkčnost a nabízí kvalitní kuchyňské spotřebiče.

V kategorii: Jak na to, Zajímavosti, Zdraví

Mohlo by Vás zajímat:

Teambuilding v Action Parku Praha Teambuilding v Action Parku Praha
Fotovoltaika pro úsporu financí Fotovoltaika pro úsporu financí
Jak ušetřit na nákupu počítače a přitom zachovat kvalitu Jak ušetřit na nákupu počítače a přitom zachovat kvalitu
Vyznáte se v kávě? Vyznáte se v kávě?

Přidat komentář

Odeslat komentář

© ExtraŽivot.cz. Všechna práva vyhrazena. Šíření jakéhokoliv obsahu bez povolení je zakázáno. XHTML / CSS Valid.
Design Theme Junkie.