Máta peprná

Chuť mentolu nás provází každý den – bonbony, žvýkačky, zubní pasta… Na počátku však stála nenápadná bylinka: máta peprná. Seznamte se s ní blíže!

Sto a jedna máta

Máta peprná patří společně s dalšími odrůdami máty mezi hluchavkovité rostliny, je tedy příbuznou například naší hluchavky. Všechny tyto rostliny jsou známé pro vysoký obsah těkavých vonných látek, jako je například mentol.

Odrůd máty je mnoho, navíc je těžké se v nich orientovat – snadno se spolu kříží a vytváří hybridní odrůdy, podobné částečně oběma původním druhům.

Známe tak například mátu klasnatou, vonnou, huňatou, kadeřavou či hebkou. Máta peprná vznikla pravděpodobně křížením máty vodní a kadeřavé – blízké příbuzné jemné arabské máty „Nana“.

Máta peprná na louce i v zahradě

Máta peprná se u nás často pěstuje, ale i mimo zahrady se setkáváme s rostlinkami, které vítr zanesl daleko od původního stanoviště. Na záhonku nám máta peprná vydrží asi tři roky – postupně totiž půdu naprosto vyčerpá, a tak je i její úroda rok od roku menší. Hodí se proto střídat ji s jinými rostlinami. Máta peprná se nejlépe množí pomocí řízků nebo dělení kořenů, semena je nutno předpěstovat v pařeništi.

Co všechno připravíme z máty?

Máta peprná obsahuje mentolové silice ve stonku i listech, využíváme ale hlavně listy. Můžeme z nich připravit velmi osvěžující čaj, alkoholovou tinkturu vhodnou proti bolestem hlavy, olej proti otokům, likér na zažívací potíže, domácí mentolové bonbony proti kašli, sirup, kloktadlo či koupel.

Mátovou tinkturu či olej připravíme pomalým, dvou- až čtyřtýdenním louhováním máty peprné v kvalitním alkoholu nebo rostlinném oleji. Chutné bonbony proti nachlazení získáme povařením stejného množství krystalového cukru a medu se silným mátovým čajem (asi 2 šálky na 100 gramů cukru). Vzniklou hmotu rozlijeme do tenké vrstvy a nakrájíme. Díky cukru vydrží dlouho a nekazí se.

Jak léčí máta peprná

Hlavními účinnými látkami máty jsou mentol, menton, mentofuran a terpeny, dále hořčiny a třísloviny. Protože se například mentol skládá z více složek, jsou chuť i účinek každé odrůdy máty lehce odlišné.

Při jakémkoli použití máta peprná především působí chladivě, zmírňuje bolest a křeče. Stimuluje také trávení a tvorbu žluči, podporuje chuť k jídlu. Při zevním použití bojuje proti vyrážkám a svědění, vdechování páry uleví při rýmě a kašli.

V kategorii: Zdraví Tags: ,

Mohlo by Vás zajímat:

Ženšen (panax ginseng, panax quinquefolius) – účinky a použití Ženšen (panax ginseng, panax quinquefolius) – účinky a použití
Mátový čaj Mátový čaj
Odhalte tajemství žlutých čajů Odhalte tajemství žlutých čajů
Svátek v podobě čajového obřadu s matchou Svátek v podobě čajového obřadu s matchou

Přidat komentář

Odeslat komentář

© ExtraŽivot.cz. Všechna práva vyhrazena. Šíření jakéhokoliv obsahu bez povolení je zakázáno. XHTML / CSS Valid.
Design Theme Junkie.