Ingredience: 45 dkg hladké mouky, špetka soli, 1 Hera, 1 zakysaná smetana 200 g, moučkový cukr na posypání.
Náplň: sladká varianta: nutela, povidla, maková nádivka, tvarohová nádivka, slaná varianta: špenátová nádivka, brynza, šunka se sýrem a kečupem
Postup: V míse vypracujeme hladké těsto, které necháme uležet v lednici. Odpočinuté těsto přemístíme na vál, kde ho rozdělíme na pět přibližně stejných dílů. Jednotlivé díly těsta pak na vále vyvalujeme válečkem do tvaru kruhu.
Vyválený kruh rádýlkem rozdělíme na 12-16 dílků (výseče), podle toho, jak velké chceme rohlíčky.
Na širší část konce trojúhelníčku dáváme lžičkou náplň (nutela, povidla, maková nádivka, tvarohová nádivka, brynza…)
Rohlíček poté svinujeme, začínáme opět od širší části.
Smotané rohlíčky klademe na tukem vymazaný plech a před upečením je ještě potřeme rozšlehaným vejcem.
Rohlíčky pečeme v rozehřáté troubě na 180°C do zlatova. Ještě teplé rohlíčky posypeme moučkovým cukrem. Recept lze také obměnit na slanou variantu – se špenátovou nebo brynzovou nádivkou. Plnit můžeme i šunkou, sýrem a kečupem. Dobrou chuť!
Foto: Kamila Urbanová