O Vánocích a na Nový rok jistě každý z nás v jídle trochu „zhřešil“. I když chceme zhubnout, není nutné si sladké úplně odpírat. Tento koláč neobsahuje tolik cukru, navíc je to úžasná a hlavně lehká pochoutka.
ingredience:
140 g polohrubé mouky
140 g cukru krystal
70 g strouhaného kokosu (+ trocha na vysypání formy)
250 g jahod
4 vejce
4 PL oleje
2 sáčky želé Dr. Oetker
trocha másla na vymazání formy
Nejprve si připravíme všechny výše uvedené ingredience. Pokud nemáme jahody, lze použít i jiné ovoce – všechno záleží pouze na Vaší chuti a fantazii. Výborné jsou i broskve nebo kiwi s jahodami.
Na začátku je dobré si předehřát troubu cca na 160 stupňů. Těsto na korpus je velmi rychle hotové, takže pak nebudete ztrácet čas. Nyní oddělíme žloutky od bílků. Bílky budeme šlehat a postupně, nejlépe na 3-4 dávky, do nich přidávat cukr tak, aby vznikla cukrová pěna. Dbejte proto na to, aby měla vejce při šlehání pokojovou teplotu. Cukrová pěna by měla mít po vyšlehání tužší konzistenci a měla by být lesklá. Nyní můžeme přidat žloutky, olej a mouku s kokosem. Ingredience vmícháme do cukrové pěny nejlépe metličkou – velmi lehce, již nešleháme!
Vezmeme formu, kterou vymažeme máslem, nejlepší je skleněná koláčová forma, ale dá se použít i klasická forma na dort. Vymazanou formu vysypeme kokosem, zbylý kokos můžeme vysypat do připraveného těsta. Těsto lijeme od středu ke krajům, abychom zabránili vytvoření „hrbu“ ve středu koláče. Aby se těsto ve formě „usadilo“ lze s formou mírně zatřást. Ale pozor! Opravdu netřeste moc, mohlo by se stát, že se Vám kokos odlepí a těsto by se v tomto místě mohlo přichytit.
Formu vložíme do trouby, kterou jsme si předehřáli na cca 160 stupňů – respektujte zkušenosti s vlastní troubou. Pečeme na střední poloze roštu přibližně 15-20 minut. Mezitím, co se nám korpus peče, si připravíme jahody. Ty krájíme na plátky od špičky ke šťopce.
Když je korpus upečený, vyndáme formu a koláč necháme chladnout. Na zchladlý koláč klademe pod obvodu jahody směrem od krajů do středu – vypadá to tak velice hezky.
Želé připravíme podle návodu a zalijeme jím koláč, při nalévání se jako dobrý pomocník osvědčila sběračka, lít želé přímo z hrnce není dobrý nápad. 🙂 Želé na koláči necháme vychladnout a můžeme podávat. Nejlépe chutná koláč vychlazený, je to osvěžující pochoutka. Jahodový koláč doporučuji ozdobit lístky máty, na broskový můžete dát čokoládovou ozdobu.
Dobrou chuť! 🙂