Tato bylina se v českých zemích začala pěstovat od 12. století a v 16. století byla velmi populární potravinou. V současné době je zajisté dobrou zprávou, že se toto „jídlo chudých“ vrací zpět do českých kuchyní.
Jak prospívá pohanka našemu zdraví?
Semena této přirozeně bezlepkové plodiny jsou zdravá hlavně díky svému vysokému obsahu rutinu, který je důležitý pro správnou pevnost a pružnost cév. Mimo jiné také obsahuje důležité minerály, vitaminy, vlákninu, 18 různých aminokyselin. Samotný rutin podporuje vstřebávání vitamínu C, což je podpůrný prostředek léčbě hemeroidů, křečových žil, snižuje menstruační krvácení a také výskyt modřin. Cholin v pohance regeneruje jaterní buňky. Konzumace této potraviny snižuje riziko infarktu,trombózy a mozkové mrtvice. Pohanka také pomáhá při žaludečních potížích a ženám trpícím silným menstruačním krvácením. Obsah zinku v pohance zvyšuje imunitu organismu hlavně v období chřipek a nachlazení.
Využití pohanky (nejen v kuchyni)
Můžeme ji použít k přípravě příloh, rizot, salátů či k zapékání. Pomletá pohanková mouka se může přidávat do buchet, chleba i koláčů.Lahodné jsou také pohankové placky. Čerstvá pohanková nať (můžete si ji sami vypěstovat), která je bohatší na rutin než samotné loupané semeno, se přidává do polévek, salátů a pomazánek. Obsah zinku v pohance zvyšuje imunitu organismu hlavně v období chřipek a nachlazení.
Z této rostliny lze využít každou část. Z pohankové slupky a natě se vaří čaj, ale také tvoří náplň relaxačních a nahřívacích polštářků.
Pokud máte rádi houby, zkuste si třeba uvařit houbové rizoto. Chutí připomíná tak trochu černého kubu.
Recept na pohankové rizoto:
Jemně nakrájenou cibuli osmahneme na pánvi do růžova. K cibulce přidáme nakrájené čerstvé nebo sušené houby. U varianty se sušenými houbami musí být houby předem namočeny ve vodě, kterou poté scedíme. Přidáme pepř, sůl, na kostičky nakrájenou mrkev a dusíme pod pokličkou do změknutí. V případě potřeby podlijeme směs trochou vody. Pak přidáme přepranou a scezenou pohanku. Zamícháme a zalejeme směs čerstvým vývarem nebo vývarem z kostky masoxu. Platí, že na 200g pohanky dáme přibližně 400 ml vývaru. Vaříme asi 4 minuty. Poté necháme ještě pohanku dojít v teple pod peřinou. Dobrou chuť!
Foto: Freedigitalphotos.net