Co je to rooibos?

Původními obyvateli a dnešními starousedlíky, kteří žijí v oblasti Caderbergu severně od Kapského města, je tento nápoj odedávna v úctě a zmiňují se o něm jako o horském čaji. Díky své jasně červené barvě ho ale Evropané přijali jako čaj červený, ačkoli čajem není. Ale je to jméno, pod kterým se s roiboosem lze bez problémů setkat často i dnes. Tradiční nápoj jižní Afriky, jehož zdrojem jsou lístky Aspalathus linearis, disponuje mnoha původně magickými účinky, které byly ale potvrzeny moderní medicínou i dalšími vědami. Například takový vysoký krevní tlak, problémy se srdcem, kožní problémy nebo trable s oběhovými systémem. To je jen zlomek toho, s čím nám v dnešní přetechnizované době může být právě roiboos velmi nápomocen. A teďka to hlavní – tento nápoj umí posílit a povzbudit naše tělo naprosto bez kofeinu.

V dnešní době dosahuje produkce sušeného roiboosu asi 15 tisíc tun každý rok. Hodnota tohoto objemu je necelých 500 miliard korun. Byl to jako první Carl Thunberg, švédský botanik, který začal roku 1772 zkoumat intenzivněji keř, z něhož místní Křováci připravovali nápoj jak pro sebe, tak pro své ratolesti a v oblasti ho pije praktický každý – nemluvňata, kojící matky i staří lidé.

Nápoji nerozeznatelnému neškoleným jazykem od čaje holduje od první poloviny dvacátého století v Africe skoro každý a situace není jiná ani dnes a nebude patrně ani v budoucnu. Proč by taky. Protože se roiboos v oblíbené variantě podává notně oslazený a s velkou porcí mléka, je tak tento způsob třeba v Kapském městě jednou z klasických vzpomínek na dětství snad pro každého.

I proto může leckoho překvapit skutečnost, že Evropa se se skutečnou roiboosovou horečkou potkala až velmi nedávno. A to i navzdory skutečnosti, že i u našich německých sousedů je tento červený nápoj bez kofeinu (zato napěchovaný vitaminy a minerály) v obrovské oblibě už celé roky.

Mnohem podstatnější je ale okolnost, že rozruch kolem celého roiboosového zázraku je zcela oprávněnou záležitostí. Nakonec se není čemu divit. Má téměř všechny vlastnosti klasického čaje od vzhledu po způsob přípravy. Pouze neobsahuje žádný kofein. Díky tomu je ho možné za den vypít skutečně co hrdlo ráčí.

A díky tomu, že lze právě roiboos připravovat na mnoho různých způsobů s odlišnou chutí, vůní i barvou, je skoro každý připravený šálek naprostým unikátem. Navíc vás i lékaři budou v jeho časté a pravidelné konzumaci jen podporovat.

Když už je totiž řeč o pozitivních dopadech pití roiboosu na lidské tělo, je nejvíce skloňovanou formulací dávka šesti šálků za den pro využití celého efektu tohoto nápoje. A dík absenci kofeinu snad opravdu neexistuje skupina osob, která by roiboos nemohla trvale popíjet. Od miminek přes těhotné ženy až po babičky a dědečky.

Pokud ho chcete vyzkoušet a opravdu si na něm pochutnat, lze jen doporučit například Red Fruits, Mighty Lemon nebo třeba skvělý Peach Nectar.

Ale bylo by chybou vidět právě v roiboosu jen zajímavější náhražku všech zdravotních čajů. Krom toho, že má sám o sobě výbornou chuť, může i v kombinaci s dalšími druhy ovoce velmi dobře zbystřit lidské smysly a osvěžit tělo i ducha unaveného ze stresových i jiných situací, kterých je kolem nás dneska více než dost. Zkuste po něm pro změnu sáhnout místo kávy a energy drinků. Roiboos dovede působit i naopak – jako prostředek pro zklidnění a uvolnění stresu. O síle snižovat hladinu kortisolu, stresového hormonu, existuje bezpočet vědeckých studií.



Sponzorované odkazy
V kategorii: Zajímavosti Tags: 

Mohlo by Vás zajímat:

Velký sál se otevírá i pro vás Velký sál se otevírá i pro vás
Výroba japonského čaju Matcha: Jedinečný zelený čaj najvyššej kvality Výroba japonského čaju Matcha: Jedinečný zelený čaj najvyššej kvality
Proč je angličtina online tak pohodlná Proč je angličtina online tak pohodlná
Čtyři důvody, proč zvolit půjčku Rerum a ne jinou Čtyři důvody, proč zvolit půjčku Rerum a ne jinou

Přidat komentář

Odeslat komentář

© 2018 ExtraŽivot.cz. Všechna práva vyhrazena. Šíření jakéhokoliv obsahu bez povolení je zakázáno. XHTML / CSS Valid.
Design Theme Junkie.