Objevte yerba maté

Cesmína paraguayská zřejmě pro mnoho lidí bude velkou neznámou. Pokud ale uvedeme nápoj maté, již to některým rozhodně něco řekne. Pokud byste se chtěli dozvědět něco o tomto nápoji, ale i o rostlině cesmíně, ze které se nápoj vyrábí dozvědět, máte jedinečnou příležitost. Společně si přiblížíme jak rostlinu, tak i zmiňovaný nápoj.

Obecně o cesmíně paraguayské

Strom z botanického hlediska řadíme do rodu cesmína, do kterého patří vyšší dvouděložné rostliny. Kromě cesmíny paraguayské sem patří také cesmína modrá, kanárská, ostrolistá, pernyhova, přeslenitá, vroubkovaná a temná. Jsou to stromy, které můžete najít na téměř všech kontinentech a jedná se o stálezelené nebo opadavé keře, ale i stromy.

Domovinou cesmíny paraguayské je Jižní Amerika. Strom je stálezelený a roste především na březích potoků a lesů v nadmořské výšce kolem 500 – 700 metrů. Výška, které může dosáhnout, je až 20 metrů.

Na stromech rostou červené peckovité plody. Listy jsou vejčitého tvaru s vroubkovaným okrajem.

Nejlepší podmínky pro pěstování jsou v Paraguay, Uruguay, Argentině a Brazílii.

O nápoji maté

Maté, nebo také Yerba Maté je nápoj, který je rozšířen především na jihoamerickém kontinentu. Řadí se zde mezi nejoblíbenější nápoje. Je připravován z lístků cesmíny paraguayské. Konzumuje se především v Uruguay a Argentině.

Nápoje je nejen lahodný, ale má i blahodárné účinky na lidský organismus. Již v dávných dobách se nápoj podával. Domorodé kmeny berou konzumaci nápoje jako hotový rituál. Správné podávání je v nádobě vydlabané z tykve – kalabasa. Pije se bambusovým brčkem, nebo kovovou slámkou – bombila.

Maté se dá pít na různé způsoby. Nápoj je možné podávat s džusem, či limonádou. Pije se i skupinově, což je velmi populární.

Jak již jsme hovořily o druzích, tak se rozlišuje na tradicional a especial. Especial, jak již název napovídá, je něčím speciálním. U této varianty je delší doba zrání. Nejen dobou zrání, ale i chutí, se especial liší od tradicional. Chuť je jemnější a není tak hořká. Doporučuje se především začátečníkům, kteří ještě nejsou na silnou chuť tradičního maté zvyklí.

Další odlišnost je v technice mletí lístků. Mletí je buď jemné, střední, anebo hrubé. Rozlišné jsou také způsoby přípravy.

Na trhu se dá maté sehnat poměrně snadno. Zájemci si mohou vybrat hned z několika výrobců. Mezi ty nejznámější patří Taragui, Cachamate, Rosamonte, Cruz de Malta.

Blíže o Kalabase a bombille

Budete-li chtít vyzkoušet pravé maté, určitě si ho vychutnejte v těch správných nádobách a se správnými pomůckami. Určitě budete potřebovat kalabasa a bombille.

  • Kalabasa: jedná se o nádobu, ze které se tradičně konzumuje Yerba maté. Nádoba se vyrábí z tykve. To je původní materiál. V současné době jsou nádoby vyráběné i z tradičních moderních materiálů, jako je dřevo nebo keramika. Dalším materiálem je třeba i dýně. Kalabasu si můžete pořídit. Pokud chcete konzumovat maté, tak v každém případě ji budete potřebovat. Pořídíte-li si ji, anebo si ji sami vyrobíte, vždy ji nechte dobře proschnout, aby nezačala plesnivět.
  • Bombilla: mohli bychom to nazvat jako slámku nebo brčko, díky kterému se maté konzumuje. Tradičně je vyrobená z bambusu, ale také z nerezu, alpaky, a podobných materiálů. Bombilla má hned několik částí, a to špička – náustek, dlouhý krček – a sítko. Na krčku jsou vidět různé ornamenty, které zdobí celé brčko.

Účinky nápoje maté

Listy, ze kterých se Yerba maté připravuje, jsou velmi blahodárné. Obsahují zdraví prospěšné látky. Látky, které jsou v listech obsaženy, jsou například kofein, třísloviny, což jsou trpké rostlinné polyfenoly, dále teofylin, silice, ale také vitamíny A, B, C. Dále obsahuje také hořčík, vápník, železo, draslík, křemík, a mnoho dalšího.

Pravidelná konzumace nápoje má velký význam na nervový systém, odstraňuje únavu, přispívá k posílení imunity a také detoxikuje organismus. Využívá se jako doplněk při redukčních dietách, protože potlačuje pocit hladu.

Dalším skvělým účinkem je podpora zažívání, zlepšování koncentrace, ale také přispívá k celkové psychické i fyzické kondici. V neposlední řadě pomáhá funkci ledvin.

Příprava nápoje maté

Příprava maté není ničím složitým, ale pro ty neznalé, si můžeme přesný postup ujasnit. Připravte si dobře vyschlou nádobu kalabasa a nasypte do její poloviny sypké maté. Otvor nádoby zakryjte dlaní, převraťte a pořádně protřepte. Postup proveďte několikrát po sobě. Nakonec nechte nádobu odstát a maté bude nashromážděné na jedné straně. Vytvoří se malý kopeček, který se zalije malým množstvím studené vody. Maté se nesmí zalít horkou vodou, jinak by mohlo dojít ke spálení.

Následně se čeká několik minut. Poté je možné do nádoby zasunout bombillu. Nyní je správná doba pro zalití maté horkou vodou, o teplotě asi 80 °C. Kopeček vytvořený z maté se snažte zachovat. Nápoj je prakticky bez příchutě. To je klasický podoba. Pokud byste měli zájem, můžete nápoj ochutit karamelem, cukrem, sirupem, citronem nebo medem.

I v našich podmínkách se dá maté sehnat poměrně snadno. Na trhu existuje hned několik výrobců, kteří nápoj maté prodávají. Pokud patříte mezi začátečníky, je dobré se poradit s někým, kdo má své zkušenosti. Protože jistě sami nebudete vědět, kterého výrobce si vybrat, abyste dostali skutečně to, co požadujete.

V každém případě je nutné, abyste si vybrali i podle své chuti. Maté je poměrně silné až hořké. Proto pokud patříte mezi začátečníky, zkuste si vybrat některou z jemnějších variant.

Jak jsme zmínili, existuje několik druhů maté, lišící se až už způsobem sušení nebo příchutí.

Maté můžete sehnat v klasické sušené podobě, ale také v čajových sáčcích. Kvalitnější je samozřejmě sušený čaj.



Sponzorované odkazy
V kategorii: Zajímavosti, Zdraví

Mohlo by Vás zajímat:

Reklamní bonbony osladí zákazníkům život Reklamní bonbony osladí zákazníkům život
V čem je práce marketingové specialista jiná na internetu? V čem je práce marketingové specialista jiná na internetu?
Jak využívat řízení rizik při obchodování na kapitálových trzích Jak využívat řízení rizik při obchodování na kapitálových trzích
Když fotoknihu z dovolené, tak od HappyFoto! Když fotoknihu z dovolené, tak od HappyFoto!

Přidat komentář

Odeslat komentář

© 2018 ExtraŽivot.cz. Všechna práva vyhrazena. Šíření jakéhokoliv obsahu bez povolení je zakázáno. XHTML / CSS Valid.
Design Theme Junkie.