Jak doma šetřit na jídle

V dnešní době má téměř každá druhá domácnost v České republice nesnáze s rodinným rozpočtem. Nezbývá jim než vyjít opravdu s málem a šetřit. Cílem tohoto článku je poukázat na fakt, že uspořit lze i na jídle. Ovšem ne způsobem nákupu těch méně kvalitních a nejlacinějších potravin – zdraví máte jen jedno. Uveďme si nyní několik rad, na čem a jakým způsobem je možné v kuchyni hravě naspořit.

  1. Začněte doma opět vyvařovat. Restaurace/jídelny si k ceně za jídlo započítávají navíc obsluhu, spotřebu elektřiny, nájem za prostory a procento na platu zaměstnanců. Uvařte si proto raději doma a budete těchto výdajů ušetřeni.
  1. Kontrolujte nabídku obchodních řetězců. Je opravdu výhodné sledovat akce a slevy na zboží. Nespotřebované potraviny lze uskladnit do mrazničky. Myslete však na to, že není dobré mít takto uloženy suroviny dlouhodobě (max. do 1 měsíce) – zejména masu ubývá na kvalitě.
  1. Rozlučte se s polotovary. Vůbec neznáte jejich přesné složení a proces jejich vzniku. Do jejich ceny se promítá také obal, práce zaměstnance a tepelná úprava. Raději si kupte čerstvé suroviny a uvařte (třeba ten samý pokrm). Uvidíte, že chuťově bude chod mnohem lepší a také lacinější a pro tělo prospěšnější. Málokdo z nás si doma napěchuje do jídla 5 typů konzervačních látek, 7 syntetických aromat a 6 druhů barviva.
  1. Napište si nákupní seznam – vždy! Při jeho sepisování si vše důkladně promyslete. O to méně času v obchodě strávíte nákupem nepotřebných zbytečností. Od věci není ani sestavit si jídelníček – podle něj napsat seznam nákupu. Odradí vás to kupovat přebytečné suroviny, které při vaření stejně nevyužijete.
  1. Zbožňujete – li jogurty, jistě vás překvapí jejich cena. Chemickými náhražkami a svou kvalitou naše tělo mnoho nezíská. Raději tedy zvolte jogurt bílý. Nejen, že je nejlacinější, ale můžete si do něj přimíchat ingredience dle vaší chuti – kakao, čokoláda, oříšky, marmeláda, čerstvé kousky ovoce atd. Vydáte se mnohem méně z peněz a i chutnat vám bude mnohem více.
  1. Pečivo. Za pečivo utratí většina domácností nemalý peněžní obnos. Sami si vypočítejte, kolik utratí za pečivo vaše rodina. Není to zrovna zanedbatelná částka, že? Opět se vyplatí ukrojit si něco málo ze svého volného času a péct – housky, rohlíky, koblihy – vlastní suroviny (bez chemických konzervantů). Za zamyšlení jistě stojí i investice do domácí pekárny – pouze dokoupit připravenou směs na pečení.
  1. Babiččina kuchyně, to jsou brambory, jáhly, pohanka, luštěniny apod. Tyto suroviny nejsou v dnešní době vůbec drahou záležitostí. Jejich cena je nízká proto, jelikož se luštěniny (pohanka, ovesné vločky, kukuřičná mouka aj.) prodávají v suchém stavu.
  1. Je opravdu nutné mít denně na talíři maso a uzeninu? Právě tyto potraviny totiž kradou z rodinného rozpočtu nemalou sumu peněz. Možná je na čase, oprášit prostou tradici z minulosti – konzumace masa pouze v neděli. Uvažujte o tom.
  1. Nemůžete – li přeci jen bez masa být, zajděte pro něj raději do řeznictví. Budete překvapení, že u řezníka bývá často cena masa mnohem nižší než v běžném supermarketu.
  1. Kupte raději kuře celé než již připravené kuřecí řízečky. Opět vás to přijde na menší výdaje. Navíc s celým kuřetem máte možnost pustit uzdu své fantazii při jeho přípravě.
  1. V dnešní době internetu (či vytáhněte kuchařku) je k dohledání nespočet receptů na přípravu pokrmů z primárních (nejlacinějších) surovin – brambory, rýže, těstoviny, pohanka, krupice, ovesné vločky a mnoho dalších. Nesbíhají se vám už sliny na bramborák, palačinky nebo lívanečky? Nebo těstoviny sypané mákem (připravit lze i na jiný způsob). Libo – li nějakou kaši? Na výběr máte hned několik možností – krupicová, rýžová, jáhlová nebo ovesná kaše. A co takhle bramborové knedlíky plněné nějakou lahůdkou? Těsto vám peněženku nezruinuje a náplně postačí minimální množství. Připravit tak můžete i ovocné knedlíky. Ovšem i ty budou vyžadovat časovou investici a energii.
  1. Od našich babiček jsme jistě všichni slýchávali větu „polévka je základ“. Jistě jim dáme za pravdu. Zkuste rodině servírovat talíř plný polévky. Polévku peci tvoří skoro 95% vody (to by bylo, abyste neušetřili). Uvařte jí velký hrnec – zůstane na přidání a potěší každý hladový žaludek.
  1. Nakupujte dle sezóny (čas sběru) dané suroviny –  například jahody, švestky atd. Sezónní suroviny jsou lacinější.
  1. Pěstujte si (máte  – li prostor a prostředky) na zahradě své ovoce a zeleninu.  Budete dobře vědět původ a podmínky růstu zeleniny/ovoce. Už jen za ten pocit to stojí vyzkoušet.
  1. Vydejte se do lesa. Vše je možné nasbírat čerstvé a nic vás to nestojí. Na výběr máte nejvyhledávanější lesní plody (maliny, ostružiny, borůvky, brusinky) a houby. Nevyužité (či nadbytek) sebrané suroviny lze nasušit, zavařit nebo zamrazit.
  1. Připravujte si do zaměstnání/školy svačiny. Když vás přepadne hlad, vyhnete se koupi třeba bagety (od 50 Kč a více)! Za tuto cenu je možné poobědvat celý chod včetně polévky. Vy byste je investoval „jen“ do svačiny. Nejoblíbenější svačinkou jsou housky s máslem (tvarohem, marmeládou) a zeleninové saláty.
  1. Sója – přidejte si ji do svého jídelníčku. Není drahá, zažene hlad, je zdravá a upravit ji můžete nejrůznějšími způsoby.
  1. Vyhněte se koupi nápojů v plastových lahvích a limonád  – platí to i pro minerálky a další druhy vod. Namísto nich popíjejte vodu z kohoutku (s přídavkem šťávy či citronu). Ušetříte a ještě tím chráníte životní prostředí.

Nespočet tipů a rad, jak uspořit na potravinách dozajista vyhledáte i vy sami. A to i za předpokladu, že nebudete trpět hlady či nechutenstvím. Zapomeňte na teorii, že zámožní lidé se stravují zdravěji a lépe! Jejich finance ve většině případů končí v kapse majitele restaurace či producenta polotovarů. Kdežto vy se navrátíte zpět do kuchyně našich prababiček – řádná česká kuchyně.  Ta si zaslouží jediné pojmenování a to „zdravá“kuchyně. Nezbývá mi než vám popřát dobré chutnání.

V kategorii: Domácnost, Finance Tags: , ,

Mohlo by Vás zajímat:

Potraviny, po kterých zaručeně zkrásníte Potraviny, po kterých zaručeně zkrásníte

Přidat komentář

Odeslat komentář

© ExtraŽivot.cz. Všechna práva vyhrazena. Šíření jakéhokoliv obsahu bez povolení je zakázáno. XHTML / CSS Valid.
Design Theme Junkie.