Cous Cous je jednou ze základních potravin severoafrické kuchyně. Jeho výhodou je, že se dá dělat na sladko i na slano a vzhledem k tomu, že se nevaří, je i velmi rychle hotový. Navíc je jeho energetická hodnota poměrně příznivá – energetická hodnota 100 gramů vařeného Cous Cousu je pouhých 470kJ!
V tomto článků Vám přinášíme dva recepty. První je úprava Cous Cousu na slano, druhý recept je sladká varianta. Vyzkoušejte oba recepty a sami uvidíte, že Cous Cous lze upravit opravdu všemi způsoby a to velmi jednoduše a hlavně chutně!
RAJČATA PLNĚNÁ COUS COUSEM SE SÝROVOU POKLIČKOU
ingredience (2 osoby):
4 velká rajčata
200 g cous cousu
chuťově výrazný sýr např. pecorino
čerstvé bylinky (bazalka, tymián)
sůl, pepř
máslo
Začneme tím, že z rajčat vydlabeme dužinu. Cous cous připravíme dle návodu na krabičce, osolíme a opepříme. Hotový cous cous smícháme s trochou másla, rajčatovou dužinou a nasekanými čerstvými bylinkami. Nastrouháme si sýr najemno a plněná rajčata s ním bohatě posypeme. Vkládáme do pekáčku a pečeme cca na 180 stupňů na středním roštu 20-25min. Respektujte zkušenosti s vlastní troubou – rajčata se nesmí úplně rozpéct, měla by být stále pevná a držet tvar.
Takto připravená rajčata můžeme podávat buď jako přílohu, popř. do nich můžeme přidat třeba orestované mleté hovězí a udělat z něj tak samostatné jídlo. Výhodou cous cousu je, že Vás velice rychle udělá sytými, jeho příprava je rychlá a jednoduchá.
COUS COUS SE SKOŘICOVÝMI JABLÍČKY
ingredience (2 osoby):
200 g cous cousu
3 velká sladší jablka
skořice, vanilkový cukr
máslo
Nejprve si oloupeme a nakrájíme jablka na kostičky. Dáme je do pánve, ve které jsme si rozehřáli trošku másla. Rovnoměrně jablka opečeme a pak přidáme vanilkový cukr. Necháme pozvolně karamelizovat – pozor, aby se cukr nepřichytil a nepřipálil! Když je cukr zkaramelizovaný, celou směs ochutíme skořicí dle naší chuti.
Cous cous připravíme podle návodu na krabičce. Do hotového cous cousu přidáme oříšek másla, zamícháme do něj jablka se skořicí a zkaramelizovaným vanilkovým cukrem. Podáváme jako samostatné jídlo, popř. v menší dávce jako sladký předkrm či moučník.
Dobrou chuť! 🙂