Avokádo se dnes již dostává do všeobecného povědomí lidí. Je to hlavně díky jeho skvělým vlastnostem – je zdraví prospěšné a poskytuje jakýsi „alternativní“ zdroj výživy – je totiž vhodné pro lidi, kteří z nějakého důvodu nemohou konzumovat živočišné tuky.
Pro koho je avokádo vhodné?
Jak již bylo napsáno výše – avokádo konzumují lidé, kteří nemohou přijímat živočišné tuky. Toto ovoce je pro ně dobrou volbou, protože obsahuje bezmála 20% tuku, většinou ve formě nenasycených mastných kyselin. Vzhledem k tomu, že je bohatým zdrojem bílkovin, doporučuje se i vegetariánům, těhotným a kojícím ženám. Avokádo pomůže i na únavu a posílení organismu – obsahuje silné antioxidanty zbavující tělo toxinů. Pokud jste sportovec, pomůže avokádo i Vám – podporuje regeneraci a je dobré ho konzumovat při rekonvalescenci. Důležitou součástí jsou rovněž vitaminy (např. vitamin E, C, B6 a B1), karoteny, z minerálních látek je to draslík, který pomáhá snižovat krevní tlak a nebo měď. Ta je velmi významná pro krvetvorbu a ovlivňuje i metabolismus cukrů. Toto ovlivnění spočívá i ve snižování hladiny inzulinu v krvi. Jestliže jste student nebo Vaše práce vyžaduje psychické vypětí, je pro Váš avokádo výbornou potravinou. Je to díky tomu, že obsahuje biologicky významný sacharid manózu – sacharid, který je Váš mozek schopen využít prakticky okamžitě jako bohatý zdroj energie.
Avokádo ale není vhodné jen pro konzumaci. Je použitelné i pro lidi, kteří mají problémy s pletí. Avokádové masky ošetřují a regenerují pleť suchou i předčasně stárnoucí se sklonem k vráskám. Avokádovou masku si můžete jednoduše připravit i doma.
Pleťová maska z avokáda
Budete potřebovat: 1/2 avokáda, 3 lžíce tvarohu, 1 lžíci medu, citronovou šťávu
Postup: Avokádo nakrájíme na malé kousky a smícháme s tvarohem, medem a pár kapkami citronové šťávy (přidáváme proto, aby směs nezhnědla). Směs vložíme do mixéru a rozmixujeme do hladké pasty. Nanášíme na obličej špachtlí. Pokud nemáme špachtli, můžeme rozetřít i rukama. Výhodou této masky je, že to, co nespotřebujete, můžete sníst. Tato směs chutná výborně samotná jako ochucený tvaroh a nebo ji můžete namazat třeba na palačinky.
Jak správně vybrat avokádo?
V obchodě většinou najdete dva druhy avokáda – nedozrálé a přezrálé. Pokud nechcete avokádo konzumovat hned, raději vyberte avokádo tvrdší a nechte ho doma dozrát při pokojové teplotě. Jestliže chcete ovoce jíst okamžitě, vezměte plody měkčí – úplně měkké, rozbředlé plody neberte! Avokádo pečlivě zkontrolujte. Nemělo by mít tmavé skvrny, plíseň a nemělo by mít ani rozmačkané, začalo by Vám totiž velice brzo hnít. Avokádo k okamžité spotřebě, tj. měkčí, skladujte v lednici.
Avokádo má univerzální použití. Můžete jej dát do ovocného i zeleninového salátu, připravit z něj pleťovou masku a hodí se i jako dekorace na stůl. Navíc se s ním nemusíte rozloučit ani když ho dojíte. Pecka jde totiž snadno zasadit do květináčku a je velká šance, že Vám z ní vyroste rostlinka.